ИМПАКТ АКАДЕМИЈА | Иновативен Еразмус проект во високото образование за зајакнување на вештините за влијание и трансформирање на претприемачкото образование

На 14 декември 2023 година, Универзитетот во Скопје се приклучи на виртуелниот почетен состанок на проектот IMPACT ACADEMY, револуционерна иницијатива во високото образование кофинансирана од Програмата Еразмус + на Европската комисија. Овој иновативен проект се однесува на критичната потреба од претприемничкото образование со фокусирање на валоризација на вештините за влијание и има за цел да ги поттикне малите бизниси да напредуваат во постојано менување на глобалниот пејзаж.

Во текот на изминатите децении, важноста на вештините за влијание во градењето на корпоративната отпорност за време на кризи стана евидентна. Сепак, постоечките алатки претежно се насочени кон големите корпорации, оставајќи празнина за новите бизниси кои сакаат да ги интегрираат социјалните, еколошките и економските димензии за успех.

Прашањето за тоа како една нова компанија може да креира бизнис план кој хармонично ги вклучува овие димензии е во сржта на мисијата на IMPACT ACADEMY. Одговорот лежи во поширокото стекнување на Impact Skills, клучен елемент кој често се занемарува во курсевите на европските универзитети.

Во оваа рамка, 6 партнери кои претставуваат различни образовни системи низ Европа одлучија да изградат Конзорциум за справување со овие предизвици:

•    Aix-Marseille Université, Франција
•    DEMOSTENE Centro Studi, Италија
•    Institut de Haute Formation aux Politiques Communautaires (IHF) asbl, Белгија
•    Adnan Menderes Универзитет (ADU), Турција
•    Универзитет Скопје, Македонија
•    Internet Web Solutions (IWS), Шпанија

За две години од имплементацијата на проектот, партнерите ќе соработуваат за да иновираат претприемничко образование преку:

•    Развивање на програма за влијателна економија во високото образование за да се создаде нова генерација на млади претприемачи способни да ги искористат можностите притоа давајќи приоритет на општествената благосостојба. Партнерите ќе произведат, тестираат и валидираат динамичен курс дизајниран да го олесни стекнувањето на Impact Skills преку ангажирање мултимедијална содржина
•    Создавање рамка за вештини за влијание дизајнирана да ги опреми претприемачите со основните вештини неопходни за навигација низ сложениот пејзаж на влијанието на претприемништвото
•    Развивање на алатката за проценка на SDG 2030 за да се процени колку добро претприемачката идеја се усогласува со целите за одржлив развој на Обединетите нации

Започнувањето на проектот IMPACT ACADEMY сигнализира трансформативен чекор кон поинклузивен и повлијателен пејзаж за претприемничко образование, обезбедувајќи дека малите бизниси можат да напредуваат додека придонесуваат позитивно за општеството.

За повеќе информации, останете во тек за да го видите лансирањето на официјалната веб-страница или контактирајте не на contact@utms.edu.mk